Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobry odkurzacz pionowy, bezprzewodowy. Co poleca forum?
Question 
Cześć! Zwracam się do Was z zapytaniem o polecenie dobrego odkurzacza pionowego - zasilanego bateryjnie, bez przewodów. Co prawda mam już całkiem dobry, tradycyjny odkurzacz, ale jak to bywa z kablami - nie zawsze chce mi się go wyciągać z szafy, podłączać, szukać gniazdka itd. 

Chętnie dowiem się co możecie mi polecić w tym temacie! Na razie nie mam sprecyzowanego budżetu i biorę pod uwagę zakres od najtańszych (np. Laresar z Aliexpress), po droższe Xiaomi Dreame czy nawet Dysona. 

Poszukuję odkurzacza pionowego do sprzątania w domu i sporadycznie w samochodzie, zależy mi na wygodzie użytkowania bez kabli - także przydałby się spory akumulator pozwalający na odkurzenie 60-metrowego mieszkania. 

Jaki odkurzacz bezprzewodowy polecacie ze swojego doświadczenia? Czy warto jest dopłacać do półki premium, czy raczej brać coś z tańszych odkurzaczy? Z góry dzięki za pomoc, liczę na odzew naszego forum!
Odpowiedz
Lightbulb 
Jeśli chcesz kupić odkurzacze z wyższej półki to mogę polecić zarówno Dysona (np. v12 czy v15) jak i wyższe modele Samsunga. Tego typu odkurzacz (czyli raczej z półki premium) trochę kosztuje, ale zdecydowanie będzie to porządny zakup na lata, a w przypadku mieszkania 60- metrowego bez problemu odkurzysz wszystko na raz, nawet w trybie turbo - baterii wystarczy na cały metraż i nie będzie potrzebne ładowanie w międzyczasie.
Odpowiedz
Zależy co chcesz odkurzać! Inaczej będzie się sprzątać dywan czy kanapę z włosami i sierścią zwierząt, a inaczej pustą podłogę na której są panele i tylko trochę kurzu! 

Ja na codzień korzystam z robota firmy Roborock i do tego na sporadyczne sprzątanie Dreame t30 z turboszczotką, którym jestem w stanie odkurzyć całe mieszkanie (56 metrów) na jednym ładowaniu. Wg mnie to dobry pionowy odkurzacz, kosztujący przyzwoite pieniądze i zdecydowanie warty swojej ceny.

[Obrazek: attachment.php?aid=35]

Zobacz na allegro (link promocyjny): https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pion...851a2f180#

Załączone pliki
.jpg   odkurzacz-pionowy-dreame-t30-dobry-odkurzacz-bezprzewodowy.jpg (Rozmiar: 15.57 KB / Pobrań: 213)
Odpowiedz
[Obrazek: attachment.php?aid=36]

Szukając odkurzacza pionowego zwróć uwagę na następujące parametry: 
  • maksymalny czas pracy ( w trybie eco i w trybie turbo),
  • moc ssania - wyrażoną w kPa
  • wyposażenie w zestawie, w zależności od potrzeb - turboszczotka, ssawka szczelinowa, szczotka do tapicerki, czy opcjonalny mop oraz ewentualna specjalistyczna końcówka, 
  • postaw na sprzęt, który będzie dobry dla Twojego, konkretnego wykorzystania. 

Życzymy udanych zakupów z poleceń rankingu forum!

Załączone pliki
.jpg   jaki-odkurzacz-bezprzewodowy-polecacie-forum-odkurzacz-bezprzewodowy.jpg (Rozmiar: 30.92 KB / Pobrań: 199)
Odpowiedz
Zwróć uwagę na Electroluxa - wg mnie robią najlepsze odkurzacze!
Odpowiedz
A jeśli chodzi o odkurzacze bezprzewodowe Dyson, to jaki model wybrać?
Odpowiedz
(12-02-2025, 07:28 AM)MX10 napisał(a): A jeśli chodzi o odkurzacze bezprzewodowe Dyson, to jaki model wybrać?

Najpopularniejsze modele to Dyson V11, Dyson V12 i najnowszy Dyson V15 (linki afiliacyjne do allegro). 

V11: jest to starszy, ale nadal mocny model, ma duży pojemnik na kurz i wyświetlacz LCD informujący o czasie pracy. Pewnie będzie dobrym wyborem dla osób szukających wysokiej mocy w niższej cenie i nie potrzebujących najnowszych technologicznych dodatków.

V12: to najlżejszy i najmniejszy model z przyciskiem zasilania zamiast spustu, wyposażony w laser do wykrywania kurzu i czujnik piezoelektryczny, który automatycznie dostosowuje moc. 

V15: flagowy model o najwyższej mocy ssania i największym pojemniku na kurz, oferując wszystkie technologie V12 (laser i czujnik piezoelektryczny) oraz dłuższy czas pracy na baterii w trybie Boost.

Generalnie ten producent ma produkty premium, porządne plastiki, świetne wykonanie, ale też kosztuje swoje. W zależności jaki model się wybierze, to taka kasa, ale około 2000 zł trzeba wydać.
Odpowiedz
Jeśli chcesz wybrać nieco tańszy odkurzacz to sprawdź Tefal X-Force Flex aqua. 

[Obrazek: attachment.php?aid=40]

Według mnie bardzo fajny sprzęt a kosztuje mniej niż "topowe" modele z innych firm. 

Jest lekki i zwrotny, ma zginaną rurę dzięki której łatwo poodkurzasz pod meblami czy w jakichś zakamarkach. 

Możesz nim również mopować na mokro - co przy tej cenie odkurzacza rzadko się zdarza. Ma dużą siłę ssania z systemem automatycznego dopasowania mocy w zależności od rodzaju podłogi. 

Sprzedaje go oficjalny sklep Tefala na Allegro (link promocyjny): https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pion...a38497869#
Używam go od kilku miesięcy i wreszcie sprzątanie mieszkania nie wymaga zbędnego wysiłku, polecam  Cool

Załączone pliki
.jpg   tefal-x-force-flex-pionowy-odkurzacz-2025-2026.jpg (Rozmiar: 17.86 KB / Pobrań: 154)
Odpowiedz
Musisz sprecyzować na czym Ci najbardziej zależy - nie da się wybrać odkurzacza, który pod każdym względem będzie najlepszy  Exclamation

Dużo zależy od typu podłogi, którą chcesz sprzątać. Jeśli głównie to dywany lub miękka wykładzina to wybieraj najmocniejszy odkurzacz, bo z tego typu powierzchni trudno zebrać brud. 

A jeśli w Twoim mieszkaniu są twarde podłogi (parkiet, panele albo kafelki) to wybierz raczej lekki odkurzacz, który nie koniecznie ma dużą siłę ssania, ale jest za to bardziej podręczny. Swoją drogą do tego typu podłóg dobrze sprawdza się opcja podświetlenia led - dzięki temu widać dokładnie gdzie jeszcze musisz posprzątać, a gdzie już jest czysto.

Zastanów się też czy odkurzacz pionowy będzie jedynym urządzeniem do sprzątania w domu czy będziesz nim tylko ogarniał jakieś zakamarki i trudno dostępne miejsca, do których nie dotarł odkurzacz automatyczny (robot sprzątający). 

Czy warto dołożyć do sprzętu premium? Moim zdaniem to zależy. Na pewno warto dopłacać do fajnych akcesoriów. Ja mam u siebie łamaną rurę i bardzo sobie cenię to rozwiązanie. Bywają też przydatne wymienne 2 akumulatory jeśli masz do ogarnięcia na prawdę duże mieszkanie. 

Jeśli zdecydujesz się kupić pionowy odkurzacz stacjonarnie zwróć uwagę jak wykonany jest sprzęt - jakość plastików itd. Powodzenia i daj znać na jaki model się zdecydowałeś!
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości