Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Myjka ciśnieniowa. Jaką myjkę wybrać? Co poleca nasze forum?
Thumbs Up 
Chcę zapytać na forum jaką myjkę możecie polecić? Potrzebuję kupić coś co sprawdzi się zarówno do mycia samochodu jak i drobnych prac wokół domu. Budżet mam na razie nie określony - muszę się zorientować jakie są możliwości w różnych przedziałach cenowych. 

Jakie Wy macie opinie o myjkach i z jakich rozwiązań korzystacie? Na jakie ciśnienie i parametry mam zwrócić uwagę kupując myjkę? 

Dzięki za odpowiedzi, liczę na Was!
Odpowiedz
Karcher K5, K7, K8. Ale jeśli chodzi o tą firmę to tylko wyższe modele mogę polecić - od K5 i wyżej. 

Podobno te niższe to bardziej zabawka niż dobry sprzęt. 

Zaletą myjek z Karchera jest to, że można je kupić bardzo dobrze wyposażone w różnych zestawach. Także jak chcesz kupić myjkę ciśnieniową, którą oprócz mycia auta można jeszcze coś zrobić - umyć kostkę brukową, elewację budynku, czy tym podobne, to warto zaopatrzyć się w taki zestaw. 

Generalnie sprzęty firmy Karcher to porządne urządzenia, niezbyt często się psują, a jeśli - to jest spory dostęp do części zamiennych i serwisy, które je naprawiają. 

Zobacz na taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/myjka-cisnieni...23d642678# (link polecajacy)

MYJKA CIŚNIENIOWA K5 Karcher POWER CONTROL FLEX Car & Home

[Obrazek: attachment.php?aid=28]

Płacisz około 1400 - 1500 zł za taki komplet i masz w nim: 
  • porządną myjkę niemieckiego producenta (choć produkcja pewnie w Chinach, ale teraz tak jest ze wszystkim),
  • pistolet z możliwością regulacji ciśnienia, dzięki któremu możesz dostosować strumień wody, 
  • elastyczny 10 metrowy wąż, 
  • obrotową szczotkę do tarasów i mycia kostki,
  • lancę z dyszą rotacyjną,  
  • pianownicę, 
  • kilka detergnetów.

Wg mnie to dobra cena za tak bogaty zestaw akcesoriów no i urządzenie z ciśnieniem roboczym rzędu 145 bar.

Załączone pliki
.jpg   myjka-cisnieniowa-polecana-na-forum-karcher-k5.jpg (Rozmiar: 33.55 KB / Pobrań: 44)
Odpowiedz
Ja znów bardziej niż myjki Karchera wybrałbym Nilfisk lub Lavor. Mosiężna pompa zamiast plastikowej, często większe ciśnienie przy podobnej cenie. 

Moja opinia na temat myjek jest raczej taka, żeby unikać najpopularniejszych producentów i wybrać dobrą myjkę, ale nie za markę, a jej parametry.
Odpowiedz
(06-27-2025, 04:28 AM)Kapust napisał(a): Ja znów bardziej niż myjki Karchera wybrałbym Nilfisk lub Lavor. Mosiężna pompa zamiast plastikowej, często większe ciśnienie przy podobnej cenie. 

Moja opinia na temat myjek jest raczej taka, żeby unikać najpopularniejszych producentów i wybrać dobrą myjkę, ale nie za markę, a jej parametry.

Tylko zwróć uwagę że porównywalna myjka - około 150 bar i 3 kW mocy, Nilfisk premium 190-12 kosztuje prawie 1000 zł więcej: https://allegro.pl/oferta/mocna-myjka-ci...98661f1e9#

Nie wiem czy do użytku domowego warto jest tyle przepłacać za myjkę Nilfisk, która ma specyfikację bardzo podobną do zestawu Karchera, który poleciłem.
Odpowiedz
Ja jako fan sprzętów firmy Parkside polecę aby rozejrzeć się za jakąś promocją w Lidlu czy Kauflandzie Big Grin

Do 800 zł bez problemu kupisz myjkę wysokociśnieniowa, 2400 W PHD 170 D2, która występuje w różnych zestawach.

A sama podstawowa wersja, w które też jest całkiem bogate wyposażenie jest już do kupienia za 550 - 600 zł - w zależności na jaką promkę trafisz. 

Pamiętaj też, że do wyczyszczenia kostki brukowej czy podjazdu pod domem wcale nie potrzebujesz specjalnych szczotek, a z powodzeniem umyjesz je nawet zwykłą lancą! Przy użyciu dobrych detergentów bez problemu schodzą zabrudzenia, nawet bez szorowania.
Odpowiedz
Question 
[Obrazek: attachment.php?aid=29]

Szukasz porady co do tego jaką myjkę ciśnieniową kupić? Weź pod uwagę następujące informacje:
  • najpopularniejsze myjki posiadają ciśnienie robocze rzędu 150 - 200 bar, 
  • oprócz ciśnienia ważnym parametrem jest też maksymalny przepływ wody: liczony w litrach na godzinę,
  • urządzenia, które mają mosiężną głowicę pompy z reguły uważa się za trwalsze i wytrzymalsze myjki, 
  • jeśli planujesz używać dodatków, rozważ kupno zestawu zawierającego przystawki, pianownice, oraz inny osprzęt,
  • sprawdź długość przewodów i węża: często warianty z dłuższymi przewodami są wygodniejsze w obsłudze. 

Przy wyborze myjki istotnym jest też określenie swoich własnych preferencji oraz zastosowania, do którego będziemy używać sprzętu.

Załączone pliki
.jpg   jaka-myjke-cisnieniowa-warto-jest-kupic-ranking.jpg (Rozmiar: 27.47 KB / Pobrań: 22)
Odpowiedz
Z takich prawdziwie profesjonalnych sprzętów to Kranzle lub Nilfisk albo szary Karcher. Tylko przygotuj się na to, że tanio nie będzie! 

Z nieco tańszych sprawdź Karchera K5, Lavora czy może Stihla (podobno produktowany przez Nilfisk).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości