Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
4
06-26-2025, 03:57 AM
Mam pytanie do użytkowników forum - ile orientacyjnie kosztuje ubezpieczenie autocasco?
Biorę pod uwagę zarówno samo AC jak i pakiety OC i AC razem (słyszałem, że tak wychodzi taniej). Możecie mi coś podpowiedzieć i wskazać kwoty jakie Wy płacicie za swoje polisy?
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
Zadałeś takie pytanie, na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Ceny polisy AC (a przez to wysokość składki) bywają bardzo zróżnicowane. I to nawet dla tego samego samochodu, ale zarejestrowanego w innym regionie czy innym mieście.
Nie mówiąc już o tym, że sam zakres ubezpieczenia bywa inny u różnych ubezpieczycieli - jak wybierzesz najtańsze AC to pewnie nie masz w nim ubezpieczenia szyb etc.
Upraszczając można by założyć, że AC kosztuje 10% wartości samochodu. Jednak jest to jedynie cena orientacyjna, która nie zawsze się sprawdza w praktyce. Najlepiej przeprowadź sobie indywidualną kalkulację porównując kilka ofert. Wtedy poznasz konkretną ceną dla swojego samochodu.
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 5
Reputacja:
7
Nie poznasz jasnej odpowiedzi póki nie przeprowadzisz własnej kalkulacji. Ofert ubezpieczenia jest od groma, a i samo AC wygląda różnie w wielu wariantach.
Oczywistym jest, że ceny ubezpieczenia AC będą inne dla starszego auta i znacząco będą się różnić od ceny pakietu dealerskiego przy nowym samochodzie salonu BMW, w leasingu czy kredycie.
Warto też zwrócić uwagę na OWU każdego z ubezpieczeń i na to co wchodzi w skład AC. Porozmawiaj z agentem lub przeprowadź własną kalkulację online.
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 6
Reputacja:
13
06-26-2025, 04:54 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2025, 04:54 AM przez 4qb.)
Wiesz co, ja mam swoje doświadczenia co do AC w kilku firmach - Ergo Hestia, Uniqa i PZU. Zawsze wybierałem tą, która oferuje najtańszą polisę względem oferowanych warunków.
Na co warto zwrócić uwagę wybierając ubezpieczyciela? Możliwość naprawy na częściach oryginalnych w formie serwisu bezgotówkowego, sumę ubezpieczenia w przypadku kradzieży pojazdu lub szkody całkowitej.
Jak weźmiesz pod uwagę te czynniki, to może się okazać, że nie zawsze AC z najniższą składką jest najlepsze! Dodam jeszcze, że cenę za takiego pełnego pakietu można zbić posiadając pełne zniżki na OC u danego ubezpieczyciela - dobrze jest to sprawdzić.
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary