Nigdy nie miałem do czynienia z tymi szkodnikami, aż do teraz. Zauważyłem pogryzioną gąbkę z wygłuszenia na masce samochodu. Bezpośrednio nie udało mi się trafić na żadną, ale za to nagrała mi się na kamerach monitoringu - niewątpliwie to kuna.
Boję się o to, że przegryzie mi jakieś kable albo inne przewody w aucie, i tutaj moje pytanie: jak skutecznie pozbyć się kuny?
Co je odstrasza? Szukać jakiegoś zapachu, którego kuny nie lubią czy może iść w odstraszacze ultradźwiękowe do zamontowania w aucie?
Pierwsze co przeszło mi przez myśl to chemiczne środki odstraszające kuny. Są takie np. w sprayu, którym psikasz po komorze silnika albo w pobliżu zaparkowanego auta.
Z bardziej naturalnych rozwiązań to może jakieś specyfiki, których zapachu nie lubią te drapieżniki - czyli lawenda, cytryna albo ocet, ostre aromaty pieprzu cayenne (lub innych ostrych przypraw).
03-18-2025, 03:47 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-18-2025, 03:49 AM przez MX10.)
Kuny w samochodzie mogą zrobić niezłe spustoszenie! Walczyłem z nimi jakiś czas temu i wydaje mi się, że skutecznie udało mi się ich pozbyć. Najtańszy zapachowy odstraszacz to zwykły ocet.
Aby odstraszyć kunę od samochodu polej octem okolice miejsca, w którym parkujesz. Pewnie będzie Ci potrzeba kilka litrów, więc dobrze zaopatrzyć się np. w 5 litrowe bańki octu.
Kwaśny zapach skutecznie odstrasza nie tylko kuny, ale i koty inne zwierzaki, które chcą buszować pod maską samochodu albo co gorsza dostać się do wnętrza pojazdu.
Według mnie wszystkie domowe sposoby to lipa, a jedną z najskuteczniejszych opcji na pozbycie się kuny z samochodu jest montaż elektronicznego odstraszacza kun:
Zainwestuj kilkadziesiąt złotych w ultradźwiękowy odstraszacz kun, który niewątpliwie jest skutecznym rozwiązaniem.
Urządzenie emituje dźwięk o wysokiej częstotliwości, który jest nie słyszalny dla ludzi, ale za to kuna potrafi go wychwycić i z pewnością będzie omijać okolice auta!
Zależy jakie masz możliwości.
Możesz rozciągnąć pastuch elektryczny wokół domu i ogrodu - wtedy niepotrzebny Ci żaden odstraszacz na kuny, a pozbędziesz się również innych szkodników, gryzoniów czy nieproszonych gości
Najlepsze rozwiązanie, jednak dosyć trudne do wdrożenia.
06-26-2025, 03:45 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2025, 03:51 AM przez Kapust.)
Kuny i inne gryzonie mogą wyrządzić poważne szkody! Mój sąsiad miał przygodę z kuną, która przegryzła przewód paliwowy.
Jak sobie z nimi radzić? To zależy gdzie mieszkasz. Jeśli w bloku to nie bardzo jak masz rozstawić żywołapki czy inne sprzęty do łapania kun. Za to możesz zastosować preparaty odstraszające kuny - w sprayu, albo w podobnej formie.
Dodatkowo warto wspomnieć, że kuna to zwierzę, które nie lubi określonych zapachów. Przez to można ją zniechęcić do gryzienia nawet bardzo prostymi sposobami - np. rozlewając ocet w miejscu postoju auta. To dosyć tania opcja, bo 5 litrów octu w bańce to śmieszny koszt.
Kuny niestety trudno wytępić. Jak będą się chciały zadomowić w aucie to później trudno je przegonić. Stosowałem patenty z kostką toaletową, domestosem czy nawet octem, ale trudno mi jednoznacznie stwierdzić czy działają - może było kilka dni spokoju, ale dużo z tym roboty, a jak pada deszcz to neutralizuje zapachy i robota na nowo.
Finalnie uznaję, że najłatwiej po prostu zamontować taki odstraszacz na ultradźwięki - może być firmy Viano, który poleca kolega wyżej. Koszt 100 zł to porównywalne pieniądze z kilkoma kostkami do kibla i domestosem, a nie ma przy tym tej całej zabawy.
Ewentualnie można próbować złapać kunę w żywołapkę i wywieźć jak najdalej od domu.
Masz problem z kuną? Ten temat przewijał się nie raz przez niemal każde forum dyskusyjne o tematyce motoryzacyjnej!
Kuny wchodzące tam gdzie nie powinny to poważny problem - bez problemu potrafią poprzegryzać kable wysokiego napięcia, uszczelki czy inne elementy podzespołów samochodowych. Przez co nie raz skutecznie unieruchamiają auto, a wyrządzone straty są na tyle dotkliwe, że bez wizyty u mechanika się nie obędzie.
Jak sobie radzić z kuną w pojeździe?
zweryfikuj czy oby to na pewno przyczyną problemów jest to, że kuna weszła do auta. Zwróć uwagę na ślady łap, obgryzione wygłuszenie silnika oraz podobne ślady, które definitywnie wskazują na obecność tego zwierzaka (a nie np. szczurów czy myszy).
jeśli masz taką możliwość spróbuj złapać kunę. Możesz w tym celu wykorzystać pułapkę żywołowną.
sprawdzonym sposobem jest też opryskanie auta zapachami, których kuny unikają. Do tej grupy należą kwaśne i cytrusowe wonie - np. ocet, czy kostka toaletowa lub zapach domestosa.
jeśli nie sprawdzą się wskazane powyżej pomysły: zainwestuj w odstraszacz kun. Istnieją dedykowane do tego sprzęty, które mają wbudowaną czujkę i gdy wykryte zostanie zwierze pod maską auta, uruchamia się alarm dźwiękowy oraz świetlny. Możesz zamontować urządzenie samodzielnie lub poszukać wsparcia w serwisie mechanicznym.
12-02-2025, 07:12 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2025, 07:14 AM przez rober.)
Hej! Wracam do tematu i podzielę się swoimi doświadczeniami. Zdecydowałem się na odstraszacz ultradźwiękowy z dodatkowymi diodami, które również wyganiają nieproszonych gości spod maski
Sprawdził się świetnie, niestety dosyć późno zdecydowałem się na jego kupno i kuna zdążyła już zeżreć kable. No ale mądry Polak po szkodzie. Za to po montażu urządzenia zero problemów -a sprawdzam komorę silnika co jakiś czas zaglądając za śladami łap.
Dodatkowo mogę wspomnieć, że to dosyć dobrze przemyślane urządzenie i pobiera mało prądu - przez co nie rozładowuje szybko akumulatora. Polecam.